جامعهپذیری (Onboarding یا (Socializing) فرایندی است متشکل از مجموعه ای از فعالیت های استاندارد و هدفمند که طی آن کارکنان تازه وارد اطلاعات لازم و کافی در مورد سازمانی که به آن واردشدهاند را کسب میکنند، با مأموریت، اهداف، وظایف واحدها و ارزشهای مطلوب سازمان آشنا شده، با قبول هنجارها و الگوهای رفتاری سازمان با آن هم نوا و همسو میشوند و با کسب دانش و مهارتهای عمومی و تخصصی مرتبط با موقعیت شغلی، عملکرد و رفتارهایشان با خواستهها و انتظارات سازمان همراستا میگردد.
در این میان یکی از مهمترین نقش ها در این فرایند، نقش همیار (Buddy) می باشد. در واقع این نقش بر عهده ی یکی از کارکنان شاغل در واحد سازمانی عضو تازه وارد و یا عضوی از سازمان خواهد بود که کارمند جدید در آینده با وی تعامل زیادی خواهد داشت. طبیعتاً این فرد نباید از میان مدیر یا سرپرست مستقیم فرد تازه وارد که مسئول ارزیابی عملکرد اوست انتخاب شود. همچنین بهتر است فردی هم سطح و یا نزدیک به سطح کارمند جدید (به لحاظ سطح سازمانی) برای این نقش در نظر گرفته شود. در این نقش یک تعامل غیررسمی میان همیار و کارمند جدید برقرار خواهد شد و همیار به عنوان یک دوست و یک منبع اطلاعاتی (جهت پاسخگویی به نیازهای روزمره همکار جدید)، وی را همراهی نموده و پاسخگوی هرگونه سوال او در خصوص سازمان (هرچند بدیهی)، خواهد بود.
از دیگر نقشهای پر اهمیت در فرایند جامعه پذیری نقش منتور (Mentor) خواهد بود. او فردی از همکاران در واحد سازمانی کارمند جدید در سطح سازمانی بالاتر از او خواهد بود که دارای تجربه، سابقه و وضعیت عملکردی بالا و مسلط به روندها و رویه های انجام کار، فرهنگ و سیاستهای واحد و سازمان باشد و از مهارت های ارتباطی بالایی نیز برخوردار باشد. در بدو ورود کارمند جدید به تشخیص مدیر واحد، وظیفه ارائه راهنمایی ها و آموزش های کاری ضروری و همچنین آموزش مهارت های فردی مورد نیاز شغل در قالب یک تعامل رسمی، بر عهده منتور خواهد بود.
فرایند جامعه پذیری را میتوان به ۳ مرحله کلی تقسیم نمود:
مرحله اول: آماده سازی و اجرای تمهیدات بدو ورود
این مرحله شامل کلیه اقداماتی خواهد بود که پس از تایید نهایی متقاضی در فرایند جذب و استخدام تا پیش از روز نخست فعالیت وی در سازمان صورت می گیرد. نمونه هایی از اقداماتی که در این مرحله صورت می گیرد عبارتند از:
مرحله دوم: خوشامدگویی و آشناسازی
این مرحله شامل کلیه اقداماتی خواهد بود که در روز نخست ورود کارمند جدید به سازمان و در طی هفته نخست حضور وی صورت خواهد گرفت:
مرحله سوم: همراستاسازی عملکرد فرد با اهداف سازمان
در این مرحله که از هفته دوم تا پایان سه ماهه ابتدایی فعالیت کارمند جدید اجرا میشود، اقداماتی از جنس آماده سازی فرد برای رسیدن به بهره وری صورت می گیرد. نمونه هایی از این اقدامات شامل موارد زیر خواهند بود:
جهت ارسال نظر وارد سایت شوید